1. צבע ובהירות הם הגורמים העיקריים בקביעת מחיר יהלום
למעשה, הגורם המרכזי ביותר בתמחור יהלומים הוא החיתוך. כל ציון צבע ובהירות קובע טווח מחירים, וטווחים אלה חופפים. חיתוך לבד עלול לגרום לשינוי של 50% במחיר עבור ציון צבע ובהירות ספציפיים. ליקויים פנימיים בחומר היהלום עלולים לגרום לשינוי נוסף של 25%. לכן, יכולה להיות שונות של 75% במחיר שני יהלומים במשקל, צבע ובהירות זהים. גמולוגים בוחנים גם מאפיינים רבים אחרים של יהלום לפני שהם פוסקים לגבי איכותו הכוללת.
2. עם בחירת צבע ובהירות ספציפיים במחיר הנמוך ביותר אפשר למצוא את היהלום הכי טוב
אמנם טוב לערוך השוואה כדי למצוא את התמורה הטובה ביותר, אך היהלום במחיר הנמוך ביותר בצבע ובהירות ספציפיים הוא בדרך כלל זה עם החיתוך הגרוע ביותר או חסרונות גמולוגיים מובנים בחומר היהלום. דה בירס קובע את המחיר על יהלומי גלם, וזה לרוב מתורגם למחיר קבוע ברמה הסיטונאית. המחירים ברמה הקמעונאית עשויים להשתנות בהתאם לחנות התכשיטים שבה נמכר היהלום. עם זאת, היהלום המוצע במחיר מציאה הוא בדרך כלל זה שתרצה להיזהר בו הכי הרבה. אם הייתם מסתכל על “רשימת” היהלומים בדרגה מסוימת, הייתם רואים מגוון רחב של מחירים, מהנמוך לגבוה. אפשר בהחלט להניח שהאבנים הכי פחות יקרות ברשימה של סוחר כלשהו הן החלשות והגרועות בקטגוריה (למרבה הצער, ההיפך אינו נכון. אין דרך לדעת עד כמה האבן הטובה ביותר ברשימה היא אבן בינונית, שהיא פשוט הטובה ביותר שיש לו). אם ידוע לכם שכל שילוב של דירוג תמיד משקף מגוון מחירים, לא תפלו טרף.
3. כל היהלומים חתוכים היטב
שוב, למרבה הצער זה לא נכון. הסטטיסטיקה מראה כי 95% מכלל היהלומים שנחצבו אינם פרופורציונליים כהלכה. הסיבה לכך נעוצה בצורתו המקורית של גביש היהלום הגס. ככל שחותך יהלומים חורג מהפרופורציה האידיאלית של היהלום, כך הוא מסוגל לשמור על האבן יותר. לדוגמה, לחותך עשוי להיות גביש יהלום מחוספס, שאם ייחתך לפרופורציות אידיאליות, ייצר יהלום במשקל 85 קראט. במקום זאת הוא יכול היה לחתוך את אותו קריסטל יהלום מחוספס עם כתר גבוה וביתן עמוק, וכך הוא שוקל כעת קראט אחד. לא רק שיהלום 1 קראט עדיין יהיה בקוטר של יהלום 85 קראט, אלא שהוא גם ייראה זוהר פחות מכיוון שכל זוויות הפנים הן שגויות. אבל החותך, ובהמשך התכשיטן, יכול כעת לגרום לצרכן להאמין שהוא מקבל מבצע טוב יותר בכך שהוא מציע יהלום מעוצב של 1 קראט במחיר זהה ליהלום של 85 קראט.
4. כל חנות מדרגת יהלומים בהתאם לתקנים נאותים
יהלומים גדולים ואיכותיים יותר יש לרכוש רק עם אישור ממעבדה גדולה ומכובדת. אבל מה לגבי יהלומים קטנים יותר או פחות איכותיים כמו שאתם עשויים למצוא בעגילי יהלומים, צמידי טניס או תליונים? במקרה זה הייתם רוצים לדעת שהחנות מדרגת את היהלומים בהתאם לתקני GIA. למרבה הצער, כשאין תעודות על יהלומים, יש נטייה לחנויות רבות לנפח את ציוני היהלומים שהן מוכרות. בדקו את אישורי המוכר ואת המוניטין של החנות לפני ביצוע הרכישה.
5. צבע ובהירות הם המאפיינים החשובים ביותר
חיתוך, יותר מכל גורם אחר, קובע את היופי והברק של יהלום. יהלום בצבע “D”, אם כי הוא מדורג גבוה בסולם הצבעים, עשוי להיות חסר יופי וזוהר בגלל חיתוך לקוי. יהלום ללא רבב עלול להיות חסר גם יופי והברקה עקב חיתוך לקוי. כדי למצוא יהלום שהוא יפה ומבריק כאחד, יש לחפש תחילה אחר יהלום שמידותיו פרופורציונליות, ואז לאזן בין צבע, בהירות וגודל בשיקולים תקציביים.