צבע היהלום הוא אחד הגורמים החשובים ביותר שיש לקחת בחשבון כשמתכוונים לרכוש אחד, מכיוון שהוא מורגש בעין בלתי מזוינת. צבע יהלום מדורג על ידי GIA בסולם אלפביתי מ-D ל-Z, כאשר D הוא חסר צבע לחלוטין ו-Z הוא צהוב בהיר. מעבר לצבע ה-Z, יהלום נחשב לצבע “מפואר”. למרות שהיהלומים רבים נראים חסרי צבע, בחלקם לפחות שמץ של צבע אשר קשה להבחין בו בעין בלתי מזוינת.
צבע יהלום משפיע באופן משמעותי על ערכו. כדי להבטיח יהלומים באיכות הגבוהה ביותר לבחירתכם, אנו נותנים לכם את האפשרות לבחור ביהלומים בטווח הצבעים מ-D ל-J בלבד. כאשר אתם קונים יהלום, קחו בחשבון שלעתים קרובות קשה מאוד לאתר את ההבדל בין יהלום חסר צבע (D עד F) ויהלום כמעט חסר צבע (G עד J), במיוחד כאשר הוא משובץ בתכשיטים. ליהלומים בדרגת צבע K עד Z בדרך כלל יש הצללה צהובה הניתנת לגילוי בעין בלתי מזוינת. עם זאת, אבן חתוכה היטב עם פרופורציות טובות עדיין תשחרר את הברק והזוהר של יהלום בצבע בדרגה נמוכה יותר, ותפזר אור בצורה כזו שתיצור אבן יפה.
פלורסנטיות
פלורסנטיות אינה קשורה ישירות לצבע היהלום. מאפיין נפרד זה מתייחס ליכולתו של היהלום לפלורסנטיות תחת אור אולטרה סגול (UV). השמש שלנו פולטת מעט אור UV, אך היא בדרך כלל לא מספיק חזקה כדי לגלות פלורסנטיות. כאשר הם חשופים לאור UV, יהלומים רבים יפלטו צבע כחול זוהר ומיוחד. למרות שפלורסנטיות עשויה להיות מוצגת בצבעים שונים, כחול הוא הנפוץ ביותר ביהלומים. הפלורסנטיות של היהלום מוגדרת לפי העוצמה שלה, שנעה מדרגה חלשה לדרגה חזקה מאוד. למרות שפלורסנטיות היא מאפיין שניתן למדוד, לעיתים רחוקות זה נחשב לנושא חשוב בעת בחירת יהלום, גם בגלל שבדרך כלל לא ניתן לזהות אותה בעין בלתי מזוינת.
ההשפעה של הקרינה על המחיר תלויה בבולטות של הפלורסנטיות של היהלום. דרגה חלשה משפיעה מעט מאוד על יהלום בצבע כלשהו, ולכן אין לה השפעה על הערך. עבור אבנים צבעוניות בדרגות גבוהות יותר (D עד G), פלורסנטיות חזקה עשויה להעניק לאבן מראה לבן חלבי, מה שמוריד מאוד את ערכה. לעיתים קרובות, פלורסנטיות מוסיפה ערך לאבנים עם שמץ של צבע, כמו צבע I ומתחת לו, מכיוון שהיא יכולה להעניק ליהלום מראה לבן יותר ובהיר יותר.
בחרו בזהירות
פלורסנטיות של היהלום היא מדע מורכב, אך בעולם היהלומים, היא נחשבת לתהליך דירוג איכותי למדי. בסופו של יום, “כל בעיני המתבונן” – אך שימו לב כי פלורסנטיות גבוהה מאוד אינה בהכרח מעידה על היהלום הטוב ביותר. כיצד יהלומים צבעוניים באופן טבעי מכילים את הגוונים המדהימים ביותר שאותם אנו ממשיכים לשחזר באבנים חסרות צבע? למען האמת, ישנם מספר גורמים שצריכים ליפול בדיוק במקומם על מנת שכדור הארץ ייצור את האוצרות הצבעוניים הללו באופן טבעי.
הנה סקירה קצרה של התנאים הנחוצים ליצירת אבני חן מפוארות:
אתם בטח יודעים שיהלומים נוצרים על ידי פחמן מחומם ודחוס, שנדחף אל פני כדור הארץ, וכתוצאה מכך האבנים חסרות הצבע הן הלחם והחמאה של ענף היהלומים. עם זאת, אף יהלום אינו מושלם, ולעיתים ישנם לכלוכים באבן שיכולים לגרום לצבע. זה עובד בכמה דרכים. ראשית, לעתים רחוקות נמצא פחמן במצב מוצק לחלוטין. לעיתים קרובות יותר, ישנם אלמנטים אחרים בסביבה שיכולים להוביל לשינוי צבע קל במוצר המוגמר, וזו הסיבה שיהלומים חסרי צבע הם כל כך נחשקים.
עם זאת, אפילו נדירים יותר מאשר יהלומים חסרי צבע לחלוטין הם אלה המציגים את הצבע העז המעיד על כמויות רבות של יסוד אחר בסביבה. בורון, למשל, יוביל לגוונים כחולים נדירים ביהלומים ואילו חנקן ייצור את הצהובים והשחומים הנפוצים בהרבה. קרינה תייצר צבע ירוק (אה, קריפטונייט, מישהו?) ולחצים יוצאי דופן שמלכדים אלקטרונים באבן נחשבים כאחראים לגוונים ורודים או אדמדמים. אבל זה לא כל מה שיש שם בחוץ.
פגמים באבן יכולים להעצים או אפילו לגרום לצבע בגלל הדרך שבה אור שבור חודר לאבן. מסיבה זו, אבן שהיא כבר צבעונית עשויה להיות מושכת יותר עם פגם שכן היא יכולה לשפר את הצבע בצורה משמעותית, וכך ניתן לשים אותה בקטגוריה של “יהלומים צבעוניים מפוארים”, מה שהופך אותה ליקרה יותר מערכה המקורי.
זה די מעניין שלכלוכים ופגמים ביהלומים יכולים למעשה להוסיף לערכם, עם זאת, זכרו שהם צריכים לקבל מעמד צבעוני מהודר כדי להיות שווים יותר. אם הצבע של האבן חיוור, יהיה לו ערך נמוך מכיוון שהוא אינו חסר צבע ואינו רווי (מה שהופך אותו לעוד אחד מהאבנים הגיאולוגיות הנפוצות ביותר). אז לפני שאתם קונים אבן צבעונית נדירה, וודאו שהיא עומדת בסטנדרטים נאותים של נדירות, כך שתקבלו יהלום בעל ערך רב ככל האפשר.